CiTY OF READING
BOARD OF ETHICS
ADVISORY OPINION 2006-3

The City of Reading, Board of Ethics has received a request for an advisory
opinion ffom Michelle R. Mayfield, Legal Specialist. There are two specific requests.

- The first question presented is whether a retired City employee, who is receiving a
pension from the City, may serve on a City board, commission or authority..

The second question is whether a retired Berks Area Reading Transportation
Authority (“BARTA”) employee, who receives a pension from BARTA may serve as a
member of the Board of Directors of BARTA. This recent appointee to BARTA’s Board
of Directors also has served as local union president of one of the unions that represents
BARTA employees.

The Board of Ethics will deal with these questions in order.

A, MAY A RETIRED CITY EMPLOYEE, WHO IS DRAWING A CITY

PENSION, SERVE ON A CITY BOARD, COMMISSION OR
AUTHORITY?

1. Analvysis under Home Rule Charter.

The first consideration is-whether or not there is anything in the Home Rulé
- Charter which would pievent the appointment of a retired City employee, who recetves a
pension from the City, from serving on a City board, commission or authority.

The Board of E_thics generally limits its jurisdiction on such questions to the
provisions of Article XIi of the Home Rule Charter. Se-cti_on 1201(a) -applies to elected

officials, officers or erﬁployees. It is the opinion of the Board of Ethics that a member of



a _City board, commission or authority would be an officer for purposes of Section
. 120](&)0?’&1@ Home Rule Charter,

Section 1201(a) of the Charter defines five types of activity which constitute
conflicts of intererst. There is nothing in the language of Section 1201(a) which would
prohibit the appointment of a retired City employee, whether receiving a pension or not, .
from serving on a City board, commission or authority. Section 1201(a) would clearly
prohibit a member of any City board, commission or authority from engaging in any of
the specified activities which constitute conflicts of interest. A retired City employee
who is serving on a City board, commission or authority would be prohibited from
engaging in the activities specified as conflicts of interest. Otherwise, however, there is
nothing which would clearly ‘prohibit the appointment of a City employee, whether
receiving a pension or not, from serving on a City board, commiséion or' authority.

2. Analvsis under the Code of Ethics.

The next consideration is whether or not there is anything in the Code of Ethics
which would prohibit the appointment of a retired City employee, who is receiving a
pension, from serving on a City board, commission or authority.

Section 3 of the Code of Ethics contains definitions. Section 3(1.) defines an
official as any elected or appointed paid or unpaid member of the government of the City
of Reading. It is the position of the Board of Ethics that a member of a City board,
commission or authority is an official, as defined in the Code of Ethics, and the Code of
" -thics Wouid app-iy to that individual.

Section 6 of the Code of Ethics contains a list of prohibited behaviors. Any

member of any City board, commission or authority would be constrained by the



prohibited behaviors set forth in Section 6 of the Code of Ethics. There is nothing,
however, in Section 6 which would specifically prohibit a retired City employee, who is
receiving a pension,‘ from serving on any City board, commission or authority.
Therefore, it is the opinion of the Board of Ethics that appointment of a retired City
employee, wﬁo is receiving a pension, to a City board, commission or authority, in and of
itself, would not constitute a violation of the Code of Ethics.

B. MAY A RETIRED BARTA EMPLOYEE, WHO RECEIVES A

PENSION, BE APPOINTED TO A POSITION ON THE BARTA
BOARD OF DIRECTORS?

1. Analysis under the Home Rule Charter.

As stated abéve, the provisions of Article XII of the Home Rule .Chérter would
-apply, in the opinion of the Board of Ethics, to a member of the Board of Directqrs of
BARTA.

Also, as stated above, there is nothiﬁg in the provisions of Section 1201(a) which
would directly prohibit the appointment of a retired BARTA employee, who is receiving
a pension from BARTA, to a position on the BARTA Board of Directors. Obviously,
any member of the BARTA Board of Directors would be constrained by the specified
conflicts of interest prohibitions set forth in Section 1201(a). Although there would be no
general conflict of interest which would prohibit appointment of the retired BARTA
employee to the position of Director on the BARTA Board of Directors, the fact that the
retired employee is receiving a pension from BARTA would, under Section 1201(a)(i)
prohibit such individual from acting in an official capacity on matters in which the

employee or official has a privaie financial interest clearly separate from that of the



general public and therefore it would be advised that this individual abstain from voting
on any matters regarding pension benefits for retired BARTA employees.

With regard to the question of whether the individual®s past service as local union
president of one of the unions that represents BARTA employees, it is the opinion of the.
Board of Ethics that no general conflict of interest is created by such fact, However, to
the extent that past service as a member of a local union or past service as president of a
local union, on specific or individual issues which would come before the Fthics Board
of Directors, and which implicate any of the specified prohibitions in Section 1201(a),
such individual should abstain from voting or decision making on such questions or
issues. For instance, Section 1201{a)(iv) provides that an officer should not use
confidential information for persoﬁal gain, To the extent that an individual on the
BARTA Board of Directors possesses confidential information, such information should
not be shared with anyone, including the union, for purposes of personal gain.

2. Analvsis under the Code of Bthics.

As stated above, Section 3 of the Code of Ethics defines an official as any elected
or appointed paid or unpaid member of the government of the City of Reading,

Therefore, it is the opinion of the Board of Ethics that a member of the Board of

Directors of BARTA would be considered an official as defined by Section 3(L)" of the” =~ " -

Code of Ethics.
Section 6 of the Code of Ethics itemizes the prohibited behaviors which constrain
officials of the City of Reading, It 18 the opinion of the Board of Ethics that the mere fact

of appointment to and service on the BARTA Board of Directors of a retired BARTA



employee who receives a pcnsioﬁ from BARTA does not violate any of the prohibited
behaviors in Section 6 of the Code of Ethics. -

However, as with other employees and officials of the City, any member of the
BARTA Board of Directors, including a retired employee of BARTA who receives a
pension from BARTA, is constrained by the prohibited behaviors set.forth in Section 6
and must not act in any way which contravenes any of the prohibited behaviors. For
instance, officials of the City may not use or attempt to use their official position to
secure special privileges for themselves or others. A retired employee of BARTA who is
serving on the BARTA Board of Directors who would vote on pension matters may be
deemed fo be using an official position to secure special privileges for themselves or
others and therefore abstention from voting on any matters regarding pension benefits
would be advisable. Furthermore, voting on any matters involving labor matters, to the
extent to which such participation would Violate any of the prohibited behavior set forth
in Section 6 of the Code of Ethics, would be ill advised and should be avoided.
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