CITY OF READING
BOARD OF ETHICS

ADVISORY OPINION 2014-2

L. INTRODUCTION
The Board of Ethics (“Board”) received a letter dated July 29, 2014, from Charles D.
Younger, Esquire, City Solicitor, requesting an Advisory Opinion, which states “During work
hours and using city e-mails, does a city employee engage in prohibited political activity by
acting as an intermediary for an Initiative Petitioners Committee by requesting corrected
initiative petitions for the committee, relaying solicitor opinions re initiative petitions to the
compuittee members and non-committee city employees and notifying the committee members
and non-committee city employees when corrected copies are available for pickup.”
II. ADVISORY OPINIONS
Section 8 of the City of Reading Code of Ethjcs (Bill 28-2013, Adopted May 28, 2013)
provides that the Boa:fd may render Advisory Opinions concerning matters of governmental
ethics, shall consider questions as to ethical conduct, conflicts of interest and the application of
cthical standards set forth in this Ordinance. The Board hereby decides, by the publication of
this Advisory Opinion, that the request for Advisory Opinion is proper and requests an Advisory

Opinion on a matter or matters within the scope of Section § of the Code of Ethics.
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IIl. FACTS
The letter requesting the Advisory Opinion does not provide much specific information
by the way of facts. However, for purposes of this Advisory Opinion, the Board assumes the
following facts to be true:

1. Committee exists for purposes of conducting certain activities to cause a ballot
initiative to be placed on the ballot at an upcoming election.

2. An employee of the City of Reading, during work hours and using the City e-mail
system, assists the aforesaid Committee by requesting corrected initiative petitions for
the committee, relaying Solicitor opinions regarding initiative petitions to the
members of the committee and to other City employees who are not members of the
Committee and notifying Committee members and other City employees who are not
members of the Committec when corrected copies of the initiative petitions are
available to be collected for pickup.

IV. JURISDICTION
A city employee is clearly subject to the jurisdiction of the Board of Ethics. The Code of
Ethics, in Section 3, Subsection O defines “Employee” as “any mdividual receiving salary or
wages from the City of Reading.”
V. ADVISORY OPINION
Section 6, G. of the Code of Ethics is entitled Political Activities. This Section provides

as follows:

Section 605 A and 707 of the City Charter and Section 1.08 of the City of
Reading Personnel Code are incorporated herein by reference and made a part
hereof. City employees or officials are to adhere to the sections restricting
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involvement in political activities as set forth in Sections 605 A and 707 of the

City Charter and Section 1.08 of the City of Reading Personnel Code. In the

event that the City or City Council has failed to take appropriate action in

enforcing the aforementioned provisions, then the Board of Ethics shall have

jurisdiction to adjudicate any violation thereof,

Section 605 of the City Charter provides for certain prohibitions applicable to
Department heads. It does not appear to the Board of Ethics that any of the prohibitions set forth
in Section 605 have applicability to this request for Advisory Opinion.

Section 707 of the City Charter is entitled “Political Activity.” This Section provides
that “All employees are prohibited from engaging in any form of political activity during regular
work hours and are prohibited from using City facilities or property for any political activity.
Violation of this section will watrant discharge or other discipline under the provisions of the
Personnel Code.” This provision of the City Charter has applicability to this request for
Advisory Opinion.

Section 1.08 of the Personnel Code appears to incorporate the provisions of Section 707
of the City Charter inlo the Personnel Code. Similarly, Section 1.08 of the Personnel Code has
applicability to this request for Advisory Opinion.

The question to be answered is whether a city ecmployee, engaging in the activity set forth
in the Facts section of this Advisory Opinion, is engaging in political activity.

Clearly, by the terms of the City Charter and Personnel Code, which are incorporated into
the Code of Ethics, employees are prohibited from engaging in any form of political activity
during regular work hours and are prohibited from using City facilities or property for any
political activity.

The Code of Ethics, in Section 3 “Definitions,” contains a definition of “Political

Activity.,” The Code defines “Political Activity” as any “activity which promotes the candidacy
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of any individual seeking political office, or the advocacy of any political party or position,
including but not limited to the circulation of election petitions and the sale or distribution of
fund raising items or tickets.” See Code of Ethics, Section 3 X. For purposes of this Advisory
Opinion, the key elements applicable from this definition of “Political Activity” would be an
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“activity which promotes” “the advocacy” “of any political party or position.” A City employee,
on City work time or using City property, engaging in the activities described in the request for
Advisory Opinion would be, in the opinion of this Board, engaging in an activity promoting the
advocacy of a political pbsition and would thus be engaging in prohibited political activity.
V1. CONCLUSION
The Board of Ethics believes thal engaging in activities in support of a Committee’s
efforts to cause a ballot initiative to be placed on an upcoming electoral ballot, when such

activities occur during work hours, or involve the use of City property, constitutes political

activity and thus such actions violate Section 6 G of the Code of Ethics.

CITY OF READING, BOARD OF ETHICS

Adopted: g};,/sq
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