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I. PROCEDURA HISTORY AND QUESTION PRESENTED

By letter dated March 13,20081 Linda A. Kelleher, Clerk ofthe City of Reading,

("Clerk") requested that an advisory opinion be issued by the City of Reading Charter Board

("Board") pertaining to the following question presented: Does the residency requiremene of

the Charter of the City of Reading ("Charter") apply to the heads of City authorities?3

The Board has already issued an advisory opinion as it pertains to authorities created

pursuant to the Municipality Authorities Act, 53 Pa.C.S. § 5601, et seq. See Advisory Opinion

No.4 (December 4, 2006).4 The Clerk points out in her March 13, 2008 letter to the Board that

the Authority to which her request for an advisory opinion applies is not one created by the

Municipality Authorities Act. The Charer Board believes that the Clerk is referencing the

Reading Redevelopment Authority ("RR") and wil address this advisory opinion to answer the

Clerk's question as applied to the RR.

II. DISCUSSION

i The Clerk's March 13,2008 letter also included a request for an advisory opinon askig the question: To which

specific "heads of offces, departents and agencies" does the Charter's Section 706 residency requirement apply?

That request for an advisory opinon is addressed in Advisory Opinon No.8.

2 See Charter, Section 706.

3 The Clerk provides two sub-issues to this request for an advisory opinon and asks: "Although an authority is a

separate legal entity, would it be a City agency and would it's executive director or head need to comply with the
Charter's residency requirement?"

4 Advisory Opinion No.4 did not address the issue of residency. That advisory opinon addressed, in part, whether

City authorities are subject to the same purchasing requirements as the City as provided by the Charter. The Charter
Board concluded that an authority created pursuant to the Muncipality Authorities Act is not subject to the
requirements of the Charter in as much as such authorities are instrmentalities of the Commonwealth of
Pennsylvania and not of the local municipality (in this case, the City). See Advisory Opinion No.4 at p. 2.
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A. Applicable Charter and Statutory Provisions

The relevant portion of Section 706 of the Charer, regarding residency, provides:

The compensation of all heads of deparments, offices and
agencies under the direction of the Mayor shall be proposed by the
Mayor and approved by ordinance.

* * * *

All such heads of departments, offices and agencies need not be
residents of the City at the time of appointment, but after
appointment shall reside in the City. City residency shall be
required within twelve (12) months of being appointed.

The RR is created pursuant to the Urban Redevelopment Law, 35 P.S. § 1701, et seq.

The Urban Redevelopment Law advances the declared policy of the Commonwealth of

Pennsylvania:

"to promote the health, safety and welfare of the inhabitants
thereof by the creation of bodies corporate and politic to be known
as Redevelopment Authorities, which shall exist and operate for
the public purposes of the elimination of blighted areas through
economically and socially sound redevelopment of such areas, as
provided by this act, in conformity with the comprehensive general
plan of their respective municipalities for residential, recreational,
commercial, industrial or other purposes, and otherwise
encouraging the provision of healthful homes, a decent living
environment and adequate places of employment of the people of
this Commonwealth."

35 P.S. § 1702. Section 1704(a) ofthe Urban Redevelopment Law provides for the creation of

"separate and distinct bodies corporate and politic, one for each city and one for each county of

the Commonwealth." Section 1704(a) further provides that:

"Each such body shall be known as the Redevelopment Authority
of the city or the county, as the case may be, but shall in no way be
deemed to be an instrumentality of such city or county, or engaged
in the performance of a municipal function."
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Section 1709 of the Urban Redevelopment Law provides that an "(a)n authority shall constitute a

public body, corporate and politic, exercising public powers of the Commonwealth as an agency

thereof. "

B. Analysis

The Urban Redevelopment Law is clear that authorities created pursuant to its terms,

including the RR, "shall in no way be deemed an instrmentality" of the city the authority

serves. Such authorities exercise the "public powers of the Commonwealth as an agency

thereof." See 35 P.S. §§ 1704, 1709. The Supreme Cour of Pennsylvania has answered this

question as welL.

In Herriman v. Carducci, 475 Pa. 359,380 A.2d 761 (1977), the mayor appointed a

person to the Redevelopment Authority of the City of Wiliamsport to replace a person whose

term had expired. The mayor did so without consulting city counciL. Wiliamsport passed an

ordinance requiring that the mayor's appointments to authorities be with the advice and consent

of city counciL. ¡d. at 362, 380 A.2d at 763. The ordinance directly conflicted with Section 1705

ofthe Urban Redevelopment Law, 35 P.S. § 1705. That section provides that a city's mayor

shall appoint the members of the authority. The Supreme Cour determined that Wiliamsport's

local ordinance did not supersede the requirements ofthe Urban Redevelopment Law. ¡d. at

362, 380 A.2d 763.

Also, it was argued to the Supreme Cour that certain provisions ofthe Optional Third

Class City Charter Law, which was applicable to Wiliamsport, allowed Wiliamsport to nullify

Section 1705 of the Urban Redevelopment Law on the basis that Williamsport had full authority

to "organize and regulate its internal affairs." ¡d. at 362-63,380 A.2d 763-64. The Supreme

Cour rejected that argument, stating that:

"we have no doubt that the appointment of a member to the
Redevelopment Authority does not concern "the internal affairs" of
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the city of Williamsport. The Urban Redevelopment Law s 4,
explicitly states that an authority, once created, "shall in no way be
deemed to be an instruentality of such city," and is in no way
"engaged in the performance of a municipal function." 35 P.S. §
1704. An authority under the Urban Redevelopment Law is an
agent ofthe Commonwealth and not of the local governent body.
¡d. § 1709. As can be seen, the legislature in no uncertain terms
has made it clear that a redevelopment authority is a completely
separate entity from the city. The fact that the mayor of the city is
authorized to make the appointment of its members does not make
an appointment a matter concerning the internal affairs ofthe city."

Herriman, 475 Pa. at 363, 380 A.2d at 763-64. See generally, Schwartz v. Urban Redevelopment

Authority of Pittsburgh, 411 Pa. 530, 536, 192 A.2d 371, 374 (1963) (authority is public body

exercising powers of the Commonwealth as an agency thereof); Rouse Philadelphia, Inc. v. Ad

Hoc '78, 19 Pa.D.&C.3d 627,663-64 (Phila. Co. 1979) (Redevelopment Authority ofthe City of

Philadelphia is an agency ofthe Commonwealth).

C. Conclusion

The Charter has no application to the RR and it is not a City deparment, office or

agency. If the RR's executive director is a true employee ofthe RR and not merely the

employee, agent or liaison of the City, then the residency requirement of Charer Section 706

would have no application to the executive director. Ifthe RR's executive director was an

employee, agent or liaison of the City, and not a true employee of the RR, then a separate

analysis must occur to determine whether the executive director was a head of a department,

offce or agency of the City such that residency under Charer Section 706 would apply. This

advisory opinion does not answer that question.

III. OPINION OF THE BOAR

The Opinion of the Board is as follows:
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A. Authorities created by the Urban Redevelopment Law are agencies or

instrentalties ofUle Commonwealth and not of the municipality which the authority serves;

B. The RR is not a deparment, office or agency of the City of Reading;

C. The executive director otthe RRA, if trly an employee of the RRA, and not an

employee, agent or liaison of the City, need not comply with the residency reuirement of

Section 706 of the Charer.

CITY OF READING CHATER BOAR

By: ~J.l¡St
~ Susan Gibson, Chair~ 2 .Ot(

Date: _)12Ø
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