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ADVISORY OPINION

I. PROCEDURAL HISTORY AND QUESTION PRESENTED

By letter dated August 1,2007 Linda A. Kelleher, Clerk ofthe City of Reading, ("City

Clerk") requested that an advisory opinion be issued by the City of Reading Charer Board

("Board") regarding the following issue: "Does the limitation found in Aricle XI, Section

1109(3), i ofthe Charer of the City of Reading apply to citizens and the governing body or only

to citizen generated initiative and referendum issues?" The Board notes that the City Clerk's

question arises in the context of Reading City Council ("City Council") passing "two ordinances

for Charer referendum questions" with the possibility of a third such ballot question?

The Board takes the term "Charter referendum questions" to mean Charer amendments

to be proposed by City Council through the referendum process. The Board also takes the term

"governng body" to mean City CounciL. The Board answers the City Clerk's request for an

advisory opinion under those interpretations.

II. DISCUSSION

A. Applicable Charer Provisions

Section 1109(c) of the Charer of the City of Reading ("Charer") provides:

Limit on the Number of Initiative and Referendum. No more
than two initiative and two referendum measures may be placed
on the ballot at any primary, municipal or general election. The

i The City Clerk's request for advisory opinion cites to Charter Section 1109(3), however, it appears to the Board

that the City Clerk is referring to Section 1109(c), there not being a subsection "3" within Section 1109.
2 See Letter of Linda A. Kelleher, City Clerk, dated August 1,2007.
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first two initiative and referendum measures which are fied with
the City Clerk wil be the only ones allowed on the ballot.

Aricle XI of the Charer does not apply to City CounciL. Rather, that Aricle applies only

to the citizens of Reading. Thus Section 1109 of the Charer is inapplicable to any discussion

regarding City Council's abilty to place questions on a ballot. Specifically, the Charer's

limitation of "no more than two initiative and two referendum measures" being placed on the

ballot at a single election applies only to initiative and referendum measures advanced by the

citizens of Reading.

Section 1204 of the Charer provides four mechanisms for the amendment of the Charer.

Section 1204 states:

The Charer shall be amended by:

A. The citizens of the City through the initiative process
provided by this Charer.

B. City Council through referendum.

C. A Charer Review Commission by amendments being

placed on the ballot in accordance with § 11 03 of this
Charer.

D. Proposed amendments by a Charter Review Commission

being placed on the ballot in accordance with §1203 ofthis
Charer.

Taking Sections 1109 and 1204 of the Charer into account, it is clear that when placing Charer

amendment referenda on a ballot, City Council is not limited in the number of such referenda

that it can propose.3

However, the Charer does not provide City Council with the power or right to place

referenda on a ballot, other than as may arise in the course of amending the Charer. Reading

3 The Home Rule Charer and Optional Plans Law, 53 Pa.C.S. §§ 2941-2944, also contains no limitation on the

number of Charer amendments which may be proposed.
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Private Trash Haulers v. City a/Reading, 42 Pa.D.&CAth 23 (Berks Co. 1999) (Stallone, I)

controls this issue. In that case, City Council placed a pending and unadopted ordinance on the

ballot for vote by citizens of Reading. Judge Stallone held that the only situation in which City

Council has the authority to commence the referendum process is in the course of amending the

Charer. The Cour further held that City Council's placement of non-Charer amendment

legislation on the ballot for vote by the citizens of Reading was inconsistent with Aricle XI and

XII of the Charter. Id, generally, and at 36-37.

B. Conclusion

Section 1204(b) of the Charer provides no limitation on the number of Charer

amendment referendum questions which may be placed on a ballot in any given election by City

CounciL. The limitation of "no more than two initiative and two referendum measures" being

placed on a ballot at any primar, muncipal or general election applies only to the citizens of

Reading and not in the context of Charer amendment. Finally, the Charer empowers City

Council to place referenda on the ballot only in the course of amending the Charter and City

Council may not place general legislation on the ballot through initiative or referendum.

III. OPINION OF THE BOARD

The Opinion of the Board is as follows:

A. Section 1109 of Aricle XI of the Charer does not apply to City CounciL.

B. The limitation that "no more than two initiative and two referendum measures

may be placed on the ballot at any primary, municipal or general election" found in Charer

Section 11 09( c) is not applicable to Charer amendments proposed by City Council pursuant to

Charer Aricle XII, Section 1204(b).
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C. There is no limitation on the number of Charer amendment referenda which City

Council may propose in any given election under Section l204(b) of the Charter.

D. City Council may not place general legislation on the ballot through the initiative

or referendum process and such ballot measures would violate the Charer.
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