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THE CHARTER BOARD OF THE CITY OF READING

IN RE: Certain Appointments : Request Received April 1, 2011
to Boards and Commissions :

:
: Advisory Opinion No. 24

ADVISORY OPINION

I. PROCEDURAL HISTORY AND QUESTIONS PRESENTED

By letter dated March 29, 2011 the Solicitor of the City of Reading, Charles D. 

Younger, Esquire, (“Solicitor”) requested that the City of Reading Charter Board 

(“Board”) issue an advisory opinion regarding certain appointments to boards and 

commissions.  The Solicitor presents three questions to the Board:

1. May a paid part-time City employee be appointed to a City 
Board/Commission?

2. May the Mayor’s chief of staff serve on the Reading School Board?

3. May the Mayor appoint his chief of staff’s spouse to the Stadium 
Commission?

The Board answers these questions as set out below.  

II. DISCUSSION AND ANALYSIS

A. Pertinent Charter Provisions

The focus of this advisory opinion is Article X of the Charter, entitled “Boards 

and Commissions,” and specifically, Section 1002, relating to membership qualifications 

of Charter created boards and commissions.  Through advisory opinions, the Board has 

distinguished in the past the difference between a board or commission which must be 

Charter compliant, and one which is governed by other law, such as the Urban 

Redevelopment Law,1 35 P.S. §§ 1701, et seq., Municipality Authorities Act,2 53 Pa.C.S. 

                                               
1 Advisory Opinion No. 9 (April 3 2008) at p. 4.
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§ 5061, et seq., and the Defense Base Closure and Realignment Act,3 10 U.S.C. § 2687, 

et seq.  Simply stated, if a board or commission is established as a Charter Article X 

Board or Commission, then the Charter generally, and Charter §1002 specifically, applies 

to that Board or Commission.  See Advisory Opinion No. 14 (May 12, 2009) (announcing 

analysis regarding Article X Boards and Commissions).

Therefore, in analyzing the Solicitor’s three questions, the Board first must 

answer whether or not the board or commission is an Article X Board or Commission.  If 

so, the Board must then answer whether or not the suggested appointment complies with 

Charter § 1002.

B. Analysis

1. May a paid part-time City employee be appointed to a City 
Board/Commission?

On the presumption that the City board or commission referred to by the Solicitor 

is a Charter Article X Board or Commission, the Board answers in the negative.  A part-

time, paid City employee may not be appointed to a Charter Article X Board or 

Commission.  Charter § 1002(a) unequivocally mandates that “[n]o appointee of any 

board or commission shall hold any other elected public office or any compensated 

position for the City.”  Such an appointment is clearly barred by the Charter.

The Board does not have enough information before it to answer with blanket 

approval that such an appointment to a non-Article X Board or Commission would be 

Charter compliant under all circumstances.  Nevertheless, the Board states again, as it did 

in Advisory Opinion No. 14, that the membership restrictions of Charter § 1002(a), (b) 

                                                                                                                                           
2 Advisory Opinion No. 4 (December 4, 2006) at pp. 2-3.
3 Advisory Opinion No. 14 (May 12, 2009) at pp. 5-9.
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and (c) apply only to boards and commissions created pursuant to Charter Article X.  

Adv. Op. 14 at p. 6, 7-8.  

2. May the Mayor’s chief of staff serve on the Reading School 
Board?

The Board answers this question in the affirmative.  The Reading School Board is 

a board created outside of the Charter and is a creature of Article III of Pennsylvania’s 

Public School Code, see 24 P.S. § 3-301, et seq,. and it is not a Charter Article X Board 

or Commission.  Therefore there is no Charter or Administrative Code prohibition 

regarding service by the Mayor’s chief of staff on the Reading School Board.4  

3. May the Mayor appoint his chief of staff’s spouse to the 
Stadium Commission?

It appears to the Board that the Stadium Commission is a board or commission 

created under Charter Article X.  Therefore, Section 1002 of the Charter, relating to 

qualifications, applies.  It is not within the Board’s function under the Charter to accept 

or confirm any particular appointee by way of an advisory opinion request.  However, the 

Board will examine this particular issue in the generic, that is, the Board will not consider 

whether the spouse of the Mayor’s current, sitting chief of staff may be appointed to the 

Stadium Commission.  Rather, the Board will answer whether there is a prohibition 

generally on the appointment by the Mayor of his chief of staff’s spouse to an Article X 

Board or Commission.  The Board determines that there is no prohibition, generally, so 

long as all of the qualifications stated in Charter § 1002 are met.  

                                               
4 It is unknown to the Board whether there is some other prohibition to such service, such as within the 
Personal Code and/or applicable law regarding school board director eligibility.  That is beyond the scope 
of the Board’s jurisdiction.
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III. OPINION OF THE BOARD

The Opinion of the Board is that:

a. A paid part-time City employee may not be appointed to a board or 

commission created under Charter Article X and such appointment is barred by the 

Charter;

b. The Mayor’s chief of staff serving on the Reading School Board is 

not prohibited by the Charter or Administrative Code;

c. The Mayor’s appointment of his chief of staff’s spouse to the 

Stadium Commission, or any other Article X Board or Commission, does not violate the 

Charter so long as all other qualifications stated under Charter § 1002 are met.

CITY OF READING CHARTER BOARD

By:
Susan Gibson, Chair

Date:  April 13, 2011


