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THE CHARTER BOARD OF THE CITY OF READING

IN RE: The Payment of City Funds : Request Received March 29, 2011
:
:
: Advisory Opinion No. 23

ADVISORY OPINION

I. PROCEDURAL HISTORY AND QUESTIONS PRESENTED

Through the City Clerk, by emailed letter dated and received March 29, 2011, the 

Reading City Council President, Mr. Vaughn D. Spencer (“Mr. Spencer”), requested an 

advisory opinion in reference to Charter § 607, regarding the Finance Director, and 

Administrative Code §§ 1-185 and 1-186(7)(A), (B).1  The specific question asked by Mr. 

Spencer is whether or not the Department of Community Development’s (“Community 

Development”) new procedure of issuing its own checks and paying its own invoices 

violates the Charter and Administrative Code.

The crux of this request for advisory opinion, stated generally, is whether or not 

any individual City Department may or may not print its own checks and pay its own 

invoices.  So long as any City funds or money from the City Treasury are involved in a 

particular transaction, the Board answers in the negative. 

                                               
1 Pursuant to Section VI of the Charter, advisory opinions are to be rendered by the Board within thirty (30) 
days of the date the request is received.  By letter dated April 13, 2011 the Board requested an extension of 
the period in which to respond to the advisory opinion request, which the City Clerk granted on the 
authority of Mr. Spencer.   
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II. DISCUSSION AND ANALYSIS

A. Retrospective versus Prospective Application

As the Board has cautioned previously, it is constrained to not answer under the 

guise of an advisory opinion retrospective questions that apply to actual or perceived 

violations of the Charter.  The Board will answer as advisory opinions only those 

questions that are prospective in application.  See Adv. Ops. No. 11 (September 24, 2008) 

and No. 12 (January 12, 2009).  Here, the question at issue, whether or not a City 

Department may print its own checks and pay its own invoices, is one that presents a  

continuing issue, and if such conduct is a violation of the Charter, it would be continuing 

violation.  

These are not single acts in the past on which the Board is now asked to apply the 

Charter under the technical process of an advisory opinion request,2 rather, this request 

involves practices that are in place and continuing.  Compare Adv. Op. No. 11 (all events 

transpired and were completed before the date of the request for advisory opinion) and

Adv. Op. No. 12 (voting at issue occurred after request for advisory opinion but before 

time advisory opinion was rendered) with Adv. Op. No. 14 (May 12, 2009) (a board 

continued to conduct business where an advisory opinion sought to clarify the permitted 

membership on the board).  On the question now before the Board, the Board will render 

an advisory opinion.  

Finally, although Mr. Spencer asks specifically whether or not Community 

Development may print its own checks and pay its own invoices, the Board answers only 

                                               
2 Charter Board Ordinance § VI.
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as to the broader question as applied to all City Departments,3 including Community 

Development.

B. Pertinent Charter and Administrative Code Provisions

Charter § 607 creates the Department of Finance and provides that the Director of 

Finance shall be responsible for, among other things, (1) the receipt, expenditure, 

accounting, investment, custody, and control of municipal funds and assets, including the 

budget (both operating and capital) and (2) all other financial matters that may arise.  

Further, Charter § 503 provides that among the City Auditor’s responsibilities, the auditor 

shall have financial oversight of City finances, independent of the Executive and 

Legislative branches and shall review all expenditures of the Mayor, City Council, and 

City Boards, Commissions and Agencies.  

The Administrative Code §§ 1-185 and 1-186 clearly define the functions of the 

Department of Finance.  In pertinent part, and without limitation, these sections provide:

Section 1-185 Department of Finance.

1. Function.  The Department shall be responsible for 
the administration of activities pertaining to the receipt, 
accounting, expenditure, investment, custody, and control 
of the City funds except to the extent that such activities are 
expressly charged by law, the law, Charter, or ordinance to 
any other City unit.  Furthermore, it shall be responsible for 
all City purchasing.  

* * *

4. Department Director Duties.  The duties and 
responsibilities of the Director shall include, but not be 
limited to the below.  He/She shall direct personally and 
through subordinates the performance of the below duties.

                                               
3 The Board’s advisory opinion has the same application to the Mayor, City Council, and City Boards, 
Commissions and Agencies.
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A. Collect and receive all taxes and other 
monies or receivables by the City of Reading or authorize 
other municipal units to do so under prescribed procedures.

* * *

C. Maintain a uniform accounting system in 
accordance with generally accepted principles of 
governmental accounting.

* * *

E. Disburse all payments for authorized 
expenditures including payroll.

F. Deposit monies in depositories authorized 
by ordinance.

* * *

M. Administer the purchasing system according 
to the law, Charter and ordinances.

* * *

Section 1-186 Fiscal Provisions

* * *

3. Regulations Concerning Appropriations and 
Transfers.

A. The authorization and expenditure of all 
funds and preparation of department budgets shall be in 
accordance with a policy adopted by the Council and a 
procedures manual to be prepared and periodically 
reviewed and updated by the Department of Finance.  
Expenditures shall be executed in a uniform manner for 
every City Department.

* * *

7. Signing Checks.  

* * *
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B. Check Signatures.

(1) The Finance Director and the City 
Auditor shall sign all checks drawn against the City 
Treasury.  Facsimile signatures may be used.  

* * *
Although the submission provided by Mr. Spencer to the Board references a “practice” 

that may be in place by Community Development, City Council, the Administration or 

others, no specific policy is before us and the Board has determined that it will not 

address any specific violation, as that is the purpose of filing a Charter Board complaint.  

See Adv. Op. No. 11 at p. 2.

B. Analysis

The above quoted sections of the Charter and Administrative Code preclude any 

possibility that any City Department could print its own checks and pay its own invoices 

from the City Treasury or with City funds.  The statement in Section 1-185 that "the 

[Finance] Department shall be responsible for the administration of activities pertaining 

to the . . . expenditure . . . of City Funds . . .” makes clear that no other department may 

print its own checks and pay its own invoices with City funds.  Further, the provision in 

Section 1-186(3)(A) that “[e]xpenditures shall be executed in a uniform manner for every 

City Department” prohibits payment procedures by one department which differ from 

those utilized by all other City Departments.

Taken together, the Charter and Administrative Code already account for every 

aspect of the invoice payment process.  There is no provision for an individual City 

Department to issue its own checks and pay its own invoices, and any payment from the 

City Treasury or of City funds must have the oversight of the City Auditor and must be 
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processed through the Department of Finance.  This applies equally to the Mayor, City 

Council, City Boards, Commissions, and Agencies.

III. OPINION OF THE BOARD

The Opinion of the Board is that no City Department, nor the Mayor, City 

Council, or City Boards, Commissions or Agencies, may print or issue its own checks 

and pay its own invoices.4  

CITY OF READING CHARTER BOARD

By:
Susan Gibson, Chair

Date:  May 4, 2011

                                               
4 The Board qualifies this advisory opinion only to the extent that any check is issued or invoice is paid by 
an express charge of state or federal law to any City unit other than the Finance Department.  Admin. Code 
§ 1-185(1).


