THE CHARTER BOARD OF THE CITY OF READING

IN RE: Application of Charter Art. X : Request Filed: March 3, 2009
to Reading Local :
Redevelopment Authority
Advisory Opinion No. 14

ADVISORY OPINION

I. PROCEDURAL HISTORY

By letter dated March 3, 2009 City Councilor Steve Fuhs through the City Clerk, Linda
Kelleher, requested that the City of Reading Charter Board (“Board”) issue an advisory opinion.
By letters of March 30, 2009 and April 8, 2009 the Board requested that Ms. Kelleher extend the
time period in which the Board could respond to the request for advisory opinion.1 On March
31, 2009 and April 8, 2009, Ms. Kelleher agreed, respectively, to each of the extension requests.
The April 8, 2009 extension request placed the due date for the Advisory Opinion on May 15,
2009.

IL. FACTUAL BACKGROUND AND QUESTION PRESENTED

By Bill No. 39-2008 City Council established the City of Reading Local Redevelopment
Authority (“RLRA”).2 City Council created the RLRA to “advise . . . City Council about the
best reuse of the military facility located on Kenhorst Boulevard within the municipal boundaries
of the City.” Bill No. 39-2008 at § 1. The RLRA serves as an advisory planning body. The
redevelopment plan for the Kenhorst Boulevard military facility (“Base”) will be considered for
adoption as the official land use or development policy by City Council for the City of Reading

(“City”). Bill No. 39-2008 at § 3.

! The Charter Board Ordinance provides that “[a]dvisory opinions shall be issued as expeditiously as possible, and
in no case later than 30 days following the receipt of the written request” for an advisory opinion. See Charter
Board Ordinance, § VI

2 According to Ms. Kelleher, the City of Reading created the RLRA to succeed the Berks County Local
Redevelopment Authority (‘BCLRA”). The BCLRA’s mission was to redevelop the military facility located on
Kenhorst Boulevard in the City of Reading. In late 2007 the BCLRA decided to stop the redevelopment process.



The RLRA is comprised of representatives from City Council, the City Planning
Commission and the Reading Redevelopment Authority, along with two at large citizens selected
by the Mayor. The Berks County Administrator also serves in an ad hoc capacity. See Bill No.
14-2009, amending Bill No. 39-2008.

The question presented to the Charter Board is “may representatives of City Council,
Planning Commission and Reading Redevelopment Authority serve on the RLRA?”

II. DISCUSSION

A. Advisory Opinion

As the Board has cautioned previously, it is constrained to not answer under the guise of
an advisory opinion retrospective questions that apply to actual or perceived violations of the
Home Rule Charter (“Charter”) of the City. The Board will answer as advisory opinions only
those questions that are prospective in application. See Adv. Ops. No. 11 (September 24, 2008)
and No. 12 (January 12, 2009). Here, the RLRA is already constituted, the enabling legislation
is in place, and the “representatives of City Council, Planning Commission and Reading
Redevelopment Authority” already serve on the RLRA. Thus, the question of whether the
RLRA is properly constituted has already passed the threshold between prospective and
retrospective.

Nevertheless, the Board shall examine the question posed by Ms. Kelleher because the
conduct (i.e. the composition of the RLRA) is continuing, and if such conduct is a violation of
the Charter, it would be continuing violation. The composition of the RLRA is not a single act in
the past on which the Board is now asked to apply the Charter under the technical process of an
advisory opinion request.3 Compare Adv. Op. No. 11 (all events transpired and were completed

before the date of the request for advisory opinion) and Adv. Op. No. 12 (voting at issue

® Charter Board Ordinance, §VI.



occurred after request for advisory opinion but before time advisory opinion was rendered). On
the question now before the Board, the Board will render an advisory opinion.

B. Applicable Charter and Statutory Provisions

1. Charter, Article X

Article X of the Charter, entitled Boards and Commissions, provides the following:
Section 1001. Establishment.

(a) By Ordinance.

(1) City Council shall encourage the participation of
citizens in their government through the establishment of boards,
and commissions to carry out city business. Such boards, and
commissions shall be established by ordinance including a clear
statement of whether they shall be advisory in nature or they shall
have power and authority under city ordinance or state or federal
code.

(i1) City Council may not change the powers or
authority of any board or commission except by ordinance

(iii)  City Council may by ordinance abolish any board or
commission not established by state or federal mandate or by this
Charter.

Section 1002. Membership.

(a) Appointments. City Council shall approve all
appointments for each board and commission. Broad citizen
participation shall be encouraged in recruiting appointees and
making appointments. No appointee of any board or commission
shall hold any other elected public office or any compensated
position for the City.

(b)  Vacancies. Any vacancy caused by death or resignation
shall be filled promptly pursuant to the procedure set forth in
§209(b). The person so appointed shall serve for the unexpired
term of the person vacating such position.

(©) Qualifications. As a general rule, members of boards and
commissions shall be residents of the City. At the discretion of
Council, persons not residents of the City, but who have a
significant property or business interest in the City, may be



selected to serve. No person may concurrently serve on more than
one authority, board or commission.

Ms. Kelleher’s question implicates Article X, Section 1002(a) and (c).

2. Local Redevelopment Authorities

The RLRA is a creature created through a United States Department of Defense (“DoD”)
program.4 The Office of Economic Adjustment (“OEA”™) is an organization within the DoD that
is “in charge of helping communities plan for base closure and realignments” and which “also
provides planning grants to impacted communities.” BRR Manual at D.1.1.18, p. 11. That
program, typically referenced as BRAC,’ disposes of closed DoD military installations and
works cooperatively with local communities for the redevelopment of the affected land. The
process includes utilization of a local redevelopment authority (here the RLRA) in the locality
where the military installation is located for the purpose of preparing the redevelopment plan for
that installation. See BRR Manual at D.1.1.16, p.11 and C5.4.2.1, p.54.

A local redevelopment authority is defined as: “[a]ny entity (including an entity
established by a State or local government) recognized by the Secretary of Defense as the entity
responsible for developing the redevelopment plan with respect to the installation or for directing
the implementation of such plan.” BRR Manual at D.1.1.16, p.11. State and local governments
are urged by the DoD to “create a redevelopment authority that includes the governmental body
or bodies, if any, with land-use planning (i.e. zoning) authority over the installation.” BRR

Manual at C5.4.2.1, p.54.

4 See generally Base Redevelopment and Realignment Manual, DoD 4165.66-M (March 1, 2006) (cited herein as
“BRR Manual”).
5 . . }

BRAC is an acronym standing for base realignment and closure.



A review of other local redevelopment authorities in Pennsylvania under this DoD
program reveals that in some instances, the municipality itself serves as the authority.’ For
instance, the City of Philadelphia serves as the local redevelopment authority for two
installations and the Township of Plains, Luzerne County, serves as the authority for one
program. Further, two existing redevelopment authorities organized under Pennsylvania’s Urban
Redevelopment Law, ’ the Redevelopment Authority of Scranton and the Redevelopment
Authority of Allegheny County, also serve in the capacity of the recognized local redevelopment
authority for purposes of BRAC.®

C. Analysis

The Board’s analysis begins with the general observation that Article X of the Charter
pertains to boards and commissions, and authorities,” established by ordinance of City Council
for the purpose of administering City business, and comprised of non-elected citizens who are
not employees of the City. The encouragement by the City of broad participation of citizens in
such boards and commissions is mandatory. Charter, Art. X, §§ 1001(a)(i) and 1002(a).

Specifically, boards and commissions under Article X have the following defining
characteristics:

1) They are citizen entities, that is, they are composed of non-elected

individuals who are not City employees. Charter, §§ 1001(a)(i) and
1002(a)."®

¢ See http://www.oea.gov/OEAWeb.nsf/LRA?readform (accessed May 4, 2009).

735P.S. §§ 1701, et seq.

8 See footnote 6.

® For these purposes, the Board rejects the notion that the mere title of an organization or entity is dispositive of
whether or not Article X of the Charter applies to it. Article X of the Charter employs the terms boards and
commissions throughout and mentions an “authority” only a single time. For the purposes of this Advisory Opinion
the Board considers those terms interchangeable.

10 See generally Charter. Overall, the architecture of the Charter provides for elected or compensated institutions of
City government in Articles II through IX and provides for citizen institutions and citizen’s rights in Articles X and
XI.



i1) They are established by ordinance, with a clear statement of the scope of
their powers. Charter, § 1001(a)(1).

iii) They are established to carry out a specific aspect of City government,
that is they are delegated authority by City Council to execute or
administer City business within clearly delineated channels of
accountability. Charter, § 1001(a)(1).

iv) They are established entities that have an ongoing existence until such
time as they are abolished or dissolved by ordinance. They are not
entities, in the nature of a task force, which expire of their own accord
once their mission is accomplished. Charter, § 1001(a)(i), (ii).

Entities which have these four defining characteristics are Article X boards and commissions,
and their membership is subject to the restrictions found in Section 1002(a), (b) and (c) of the
Charter. These restrictions were created to foster the broadest possible base of participation from
the “laity” of the City, drawing from those persons who are not already otherwise serving as
elected officials, employees of the City, or members of other boards or commissions.

The question before the Board now is whether the RLRA is an Article X board or
commission such that the membership restrictions of Charter, § 1002(a) and (c), apply.
Applying the preceding analysis to the RLRA the Board notes first that membership of the
RLRA is intended by both the City and the DoD to include stakeholders within the City, already
empowered with decision making authority, who can expedite the planning and implementation
of a base redevelopment plan. BRR Manual at C5.4.2.1, p.54. BRAC regulations specifically
urge the inclusion of governmental bodies and those with land use/zoning authority. Id. This not
only expedites the redevelopment process, but also includes personnel with know how and

expertise, and allows the creation of a redevelopment plan that is in sync with existing planning

policy and community goals in the locality in which the military facility is located. It is certainly



the intent of the BRAC regulations for the DoD" to recognize an entity with participation of
those with land use planning authority. This, of course, causes the proposed redevelopment plan
to be more likely to succeed. BRAC regulations actually discourage the large scale participation
of ordinary citizens, and it seems, they are not intended to be the exclusive members of local
redevelopment authorities.

The membership structure of the RLRA does not meet the first of the four factors for
being an Article X board or commission. The RLRA is not intended to be an exclusively lay
citizen entity, nor could it function effectively with such a membership structure.

As for the second and third criteria for being an Article X board or commission, those
criteria appear to be satisfied by the RLRA as it is currently constituted. City Council
established the RLRA by ordinance and the nature of its power and authority are clearly
addressed. Further, the RLRA does carry out and administer a specific aspect of City business,
the land planning and redevelopment of a significant parcel of land, bringing that parcel out of
the stewardship of the Federal government and back into the local community.

As for the fourth factor, after reviewing all data available to the Board at present, it is
unclear whether the RLRA is an entity with an ongoing existence or whether it is time limited.
The Board renders this Advisory Opinion under the presumption that the RLRA’s power and
authority is limited to only the Base, see Bill Nos. 39-2008 and 14-2009, and that its role and
function will end upon the conclusion of the redevelopment of the Base.

Because the RLRA does not meet the first factor and quite possibly the fourth factor, it is
apparent that it is not an Article X board or commission. Since the RLRA is not an Article X

board or commission, the membership restrictions of Charter, § 1002, do not apply to it. In

1 Technically the OEA officially recognizes the local redevelopment authority and assists the authority with its
redevelopment planning responsibilities. BRR Manual at C5.4.2.1, 54.



particular, there is no prohibition against elected officials or compensated City staff serving on
the RLRA, and no prohibition against persons serving on the RLRA and also on another board,
authority or commission.

In the Board’s view, the RLRA is in reality an entity created by the City through
ordinance only for the purpose of serving as the local redevelopment authority. The local
redevelopment authority is nothing more than the “entity” recognized by the DoD as
“responsible for developing the redevelopment plan with respect to the installation or for
directing the implementation of such plan.” BRR Manual at D.1.1.16, p.11. The RLRA is not an
authority organized under Pennsylvania law and is not clothed with any of the powers of such
authorities. See for example Municipality Authorities Act, 53 Pa. C.S. §§ 5601, et seq., and
Urban Redevelopment Law, 35 P.S. §§ 1701, et seq.

From the Board’s perspective, the creation of the RLRA may have been surplusage, and
its creation and membership composition provided the opportunity for this potential conflict with
Article X of the Charter to develop. It appears to the Board that the City itself or the Reading
Redevelopment Authority could have served as the local redevelopment authority under the
BRAC program without possibly implicating Article X of the Charter.'?

In this instance, the Board will see through the mere name of the RLRA for what it in fact
really is: a planning and working group of the City, comprised of various City planning
stakeholders, organized solely for the purpose of compliance with the BRAC regulations so that

a particular parcel (i.e. the Base) can be redeveloped within a defined time frame.

12 See footnote 6, supra., and Section II (B)(2), above.



III. OPINION OF THE BOARD

The Opinion of the Board is that the RLRA does not violate Article X of
the Charter, nor does the continued service by the current members of the RLRA. The
RLRA may continue to have as its membership representatives of City Council, the City’s
Planning Commission and the Reading Redevelopment Authority.

CITY OF READING CHARTER BOARD

V4 ) L
By: MW\ / /&gﬁmu

Susan Gibson, Chair

Date: \W?a/c(-/, / 2, 2007



