THE CHARTER BOARD OF THE CITY OF READING
IN RE: Administrative Code § 1-199.01 : Request Filed: March 2, 2009
Advisory Opinion No. 13

ADVISORY OPINION

I. PROCEDURAL HISTORY AND QUESTION PRESENTED

By letter dated March 2, 2009 City Council President Vaughn D. Spencer through the
City Clerk, Linda Kelleher, requested that the City of Reading Charter Board (“Board”) issue an
advisory opinion. By letter of March 30, 2009 the Board requested that Ms. Kelleher extend the
time period in which the Board could respond to the request for advisory opinion. On March 31,
2009, Ms. Kelleher agreed to an extension ending on April 30, 2009.

The question presented is simply: Does Section 1-199.01 of the City of Reading’s
Administrative Code allow members of the Berks County Convention Center Authority
(“Authority”) to be compensated $50 each for meeting which they attend?

IL. DISCUSSION

A. Applicable Charter and Statutory Provisions

The pertinent section of Administrative Code § 1-199.01 provides:
4. The members of any board or commission shall serve
without compensation except as otherwise provided by law, the
Charter or ordinance. Members may be reimbursed for reasonable
expenses incurred in the performance of their duties.
Admin. Code at § 1-199.01(4).
The Authority is created pursuant to the Third Class County Convention Center Authority

Act, 16 P.S. § 2399.1, et seq. (“Act”). Section 2399.2 of Act, relating to findings, declaration of



policy and scope, states the declared policy of the Commonwealth of Pennsylvania:
16 P.S. § 2399.2. Findings, declaration of policy and scope

(a) It is hereby determined and declared as a matter of legislative
finding:

(1) That the health, safety and general welfare of the people of this
Commonwealth are directly dependent upon the continual
encouragement, development, growth and expansion of business,
industry, commerce and tourism within this Commonwealth.
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Section 2399.3 of the Act, relating to definitions, provides:

The following words and phrases when used in this subdivision
shall have the meanings given to them in this section unless the
context clearly indicates otherwise or unless there is a specific
definition in another section:

“Authority” or “Third Class County Convention Center Authority”
shall mean an agency and public instrumentality of the
Commonwealth and a body politic and corporate created pursuant
to this subdivision.

Further, Section 2399.5 of the Act, relating to purposes and powers, provides:

(a) An authority created under this subdivision shall be a public
body, corporate and politic, exercising public powers of the
Commonwealth as an agency and instrumentality and shall be for
the purpose, without limitation, by itself or by agreement in
cooperation with others, of acquiring, holding, developing,
designing, constructing, improving, maintaining, managing,
operating, financing, furnishing, fixturing, equipping, repairing,
leasing or subleasing, either in the capacity of lessor or lessee or
sublessor or sublessee, and owning a convention center, or parts
thereof.

B. Analysis

The Act is clear that authorities created pursuant to its terms, including the Authority, are
Commonwealth instrumentalities and not entities governed by local laws, including home rule
charters. An authority created under the Act “shall be a public body, corporate and politic,

exercising public powers of the Commonwealth as an agency and instrumentality [thereof] . ...”



16 P.S. § 2399.5. The Supreme Court of Pennsylvania has answered this question as well as it
pertains to authorities created pursuant to the Municipal Authorities Act. See Advisory Op. No.
4, p. 2 and cases cited therein.

The Board references Mr. Spencer and Ms. Kelleher to Advisory Opinion No. 4
(December 4, 2006) and Advisory Opinion No. 9 (April 3, 2008), both concerning the
inapplicability of the Charter and Administrative Code to Commonwealth authorities." The
Charter Board stated in Advisory Opinion No. 4:

Municipal authorities created under the Municipality Authorities
Act, 53 Pa. C.S. § 5601, et seq., or by similar or prior acts, are
considered agencies of the Commonwealth and are not considered
an instrumentality of local municipalities. See Commonwealth v.
Erie Metro. Transit Auth., 444 Pa. 345, 348, 281 A.2d 882, 884
(1971) (affirming that authorities created under the Municipality
Authorities Act are agencies of the Commonwealth for purposes of
statutory sales and use tax exemptions); Whitemarsh Township
Auth. v. Elwert, 413 Pa. 329, 332, 196 A.2d 843, 845 (1964)
(indicating that such authorities are state instrumentalities for
purposes of assessing the construction cost of a sewer system);
PennDOT v. Wilkinsburg Penn Joint Water Auth., 740 A.2d 322,
324 (Pa.Cmwlth.1999) (finding a water system formed pursuant to
the Municipality Authorities Act to be a state instrumentality);
London Grove Township v. Southeastern Chester County Refuse
Auth., 102 Pa.Cmwlth. 9, 14, 517 A.2d 1002, 1004
(Pa.Cmwlth.1986) (finding a refuse authority organized under the
Municipality Authorities Act exempt from the township's zoning
laws as a Commonwealth instrumentality); 53 Pa. C.S. § 5505
(relating to parking authorities). The Charter and the
Administrative Code are not applicable to municipal authorities
created pursuant to statewide legislation.

Advisory Op. No. 4, p. 2. This conclusion is equally as applicable to authorities created pursuant
to the Act as it is to authorities created pursuant to the Municipal Authorities Act or the Urban

Redevelopment Law.

! Advisory Opinion No. 4 concerned the applicability of the Administrative Code to authorities created pursuant to
the Municipality Authorities Act, 53 Pa. C.S. §§ 5601, ef seq.. Advisory Opinion No. 9 concerned the applicability
of the Charter to authorities created pursuant to the Urban Redevelopment Law. 35 P.S. §§ 1701, et seq.



Furthermore, relating to the $50 payment made to each Authority member for meeting
attendance, Section 2399.11(c) of the Act specifically provides that, “[s]ubject to such aggregate
per annum limitation and other rules and regulations as the board shall determine, a member
shall receive one hundred dollars ($100) per board meeting.” Thus is appears that this statewide
legislation, creating a Commonwealth agency and-instrumentality, specifically permits such
payment in an amount more than the Authority currently pays.

Ili. OPINION OF THE EOARD

The Opinion of the Board is that the Charter and Administrative Code has no application
to the Authority and it is not a City board or conamission. Administrative Code Section 1-199.01
does not prohibit, and cannot prohibit, the $50 compensation pﬁid to members of the Authority.
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