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NOTICE

THE “OPINION OF THE BOARD” SECTION OF AN

ADVISORY OPINION MAY BE USED ONLY BY THE

REQUESTOR OF THE ADVISORY OPINION AS A DEFENSE

IN ANY SUBSEQUENT INVESTIGATION OR PROSECUTION

ONLY TO THE EXTENT THAT THE QUESTIONS

PRESENTED TO THE BOARD ARE IDENTICAL TO THE

FACTUAL ISSUES FACED IN THE UNDERLYING MATTER

IN WHICH THE DEFENSE IS RAISED. FURTHER, NO

OTHER PORTION OF AN ADVISORY OPINION MAY BE

USED IN ANY WAY AS A DEFENSE AND SHALL NOT BE A

DEFENSE. See Bill No. 46-2005, as amended, Charter Board

Ordinance and Charter Board Resolution 2-2015.
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THE CHARTER BOARD OF THE CITY OF READING

IN RE Application of Charter § 209(d) to : Request Received February 5, 2016
the Office of the City Clerk :

:
: Advisory Opinion No. 39

ADVISORY OPINION

I. PROCEDURAL HISTORY AND QUESTION PRESENTED

By letter dated February 5, 2016 the City Clerk, Linda A. Kelleher, (“Clerk”) requested

that the City of Reading Charter Board (“Board”) issue an advisory opinion regarding the

application of Charter § 209(d), relating to prohibitions on the powers of City Council. As

rephrased by the Board, the Clerk asks whether the Charter permits the City Clerk and her staff

to deal directly with all departmental and bureau employees, without the need of involving the

Mayor or Managing Director.

The Board answers this question as stated in Section III, Opinion of the Board, infra.

II. DISCUSSION AND ANALYSIS

A. Pertinent Charter Provisions

Article II of the Charter addresses City Council, the City’s legislative branch. Following

the broad grant of power in Section 208,1 the Charter provides several prohibitions on City

Council and its members. See Charter § 209. The Board is concerned here with Section 209(d),

which provides as follows:

(d) Except for the purpose of inquiry, the Council and its
Members shall deal with the all [sic] departmental and bureau
employees through the Mayor or the Managing Director.

Because the Clerk asks if this prohibition applies to her, and her staff, the Board also

looks to Charter § 225, relating to the City Clerk. That section provides:

1 “All powers of the City not otherwise provided for in this Charter shall be exercised in a manner to be determined
by Council. Council shall provide for the exercise and performance of any such other powers and duties in a manner
consistent with the terms of this Charter.” Charter § 208, relating to the general powers and duties of City Council.
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Section 225. City Clerk.

Within thirty (30) days of taking office, City Council shall appoint
an officer of the City who shall have the title of City Clerk. The
City Clerk shall give notice of Council meetings to its members
and the public, take the minutes of all City Council meetings, keep
the journal of its proceedings, shall have the power of a notary
public, shall serve as secretary to the Council and perform such
other duties as are assigned by the administrative code, the
Council, or state law. The term of City Clerk shall be two (2)
years with option to be re-appointed for successive terms. The City
Clerk shall serve at the pleasure of Council.

The Administrative Code also assigns duties to the City Clerk. Admin. Code, Part 6, § 5-

601, Duties. Notably, the Clerk’s duties include serving as the Director of the legislative branch,

performing general oversight and coordinating City Council legislative action, making

recommendations to City Council on policy and issues affecting the City, serving as liaison

between City Council and other officials and acting as a representative of City Council.

B. Analysis

1. The City Clerk

The City Clerk is an officer of the City whose duties are ministerial and non-

discretionary.2 The Clerk is not a member of City Council and is not part of the body of

Council, however she is appointed by Council and serves at the pleasure of Council. It is

abundantly clear to the Board, that despite the strong connection between the City Clerk and the

Council, the Clerk is not merely an agent of Council. The Clerk’s responsibilities, although

ministerial in nature, are her responsibilities, given by the Charter, and are not the

2 Three times the Board passed upon the nature of the role of the City Clerk. On re-visitation again, the Board
affirms that the role of the City Clerk is strictly ministerial, and non-discretionary. See In re Investigation of
Reading City Council (Inv. No. 31, Apr. 25, 2011) at 12-14, aff’d by Reading City Council v. City of Reading
Charter Board, No. 11-14382 (Berks Ct. Com. Pl. Feb. 17, 2012), aff’d by Reading City Council v. City of Reading
Charter Board, No. 29 C.D. 2012 (Pa. Commw. Ct. Oct. 23, 2012); In re Citizens’ Petition to Place Item on City
Council Agenda (Adv. Op. 10, Aug. 22, 2008) at 3; In re Proposed Ordinance for Initiative and Referendum
Process (Adv. Op. 5, March 6, 2007) at 4.
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responsibilities of City Council assigned to her by that body. True, she is assigned duties by

Council, which the Clerk must independently fulfill. As an officer of the City,3 the Clerk is

separate from, and not a part of, City Council.

2. The prohibition of Charter § 209(d)

The prohibition of Charter § 209(d) prevents City employees from being caught in the

political, personal, or policy cross-fire between the Mayor and City Council, or between various

agendas of individual City Council members. The Mayor-Council form of government created

by the Charter places these two bodies in direct competition, at times as a full-on check and

balance. The involvement of six (6) City Council members, or the President of City Council, in

the day to day operations of the City, or in correspondence or directives to City departments or

employees, would cause confusion, delay and waste. From the Board’s perspective, the

prohibition of Section 209(d) is intended to dovetail with the vesting of the executive,

administrative and law enforcement powers of the City in the Mayor, and that the Mayor shall

“control and be accountable for the executive branch of City government.” Charter § 301.

Nevertheless, the prohibition of Section 209(d) is limited. First, the prohibition expressly

is placed on only City Council, not on the City Clerk. The Board has already opined that the

City Clerk is not part of City Council. However, the non-application of this section to the City

Clerk is not license for the Clerk to go beyond the ministerial limits of her office as stated in

Charter § 225, or the prior holdings of the Charter Board. See footnote 2, supra. Second,

Section 209(d) allows City Council to, “for the purpose of inquiry,” “deal with the all [sic]

departmental and bureau employees.”

3 Although an officer of the City, the Board is not in any way placing the City Clerk on par with City Council, the
City’s legislative branch. The office of City Clerk is one of service to City Council in assisting its legislative
function.
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The power of a legislature to inquire into the operations of government are well known

and need no repeating. However, the term “inquiry” should be examined, to give it context

here:4

Inquiry:

1. examination into facts or principles: research

2. a request for information

3. a systematic investigation often of a matter of public
interest

City Council, and, if so directed to do so pursuant to Charter § 225, the City Clerk,5 are permitted

to research, request information and undertake a “systematic investigation” of City government

which may well result in dealing with “departmental and bureau employees” directly and not

through the Mayor or Managing Director. That is an inherent prerogative of virtually every

legislature in a representative democracy.

The Charter Board Ordinance requires that certain standards of interpretation be

employed in construing Charter provisions. Ordinance No. 46-2005, as amended, at § IV(A).

The Board is bound by the plain language of the Charter, and may not interject or interpret a

provision unless an ambiguity exists. The object of all interpretation and construction of Charter

provisions is to ascertain and effectuate the intent of the authors of the Charter. When the words

of a Charter provision are clear and free from ambiguity, the letter of it is not to be disregarded

under the pretext of pursuing its spirit. Id. Further, it is not for the Board, or the courts, to add,

by interpretation, to a statute, a requirement which the legislature did not see fit to include.

Summit School, Inc. v. Commw., Dept. of Educ., 108 A.3d 192, 199 (Pa. Commw. Ct. 2015).

4 "Inquiry." Merriam-Webster.com. Accessed February 22, 2016. http://www.merriam-
webster.com/dictionary/inquiry.
5 It is also conceivable that the City Clerk in undertaking the responsibilities of her office may, from time to time,
deal with “departmental and bureau employees” directly and not through the Mayor or Managing Director.
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The Charter has no prohibition on the City Clerk dealing directly with “departmental and

bureau employees” of the City. If the City Clerk, within the duties of her office, must undertake

such dealings, she may do so directly and not be required to do so only through the Mayor and

Managing Director. However, where the City Clerk is acting at the express direction of City

Council, the prohibition stated in Charter § 209(d) clearly applies to the Clerk and her staff, for

City Council cannot undertake indirectly through the City Clerk what it cannot undertake

directly itself.6

III. OPINION OF THE BOARD

It is the Opinion of the Board that Charter § 209(d), prohibiting City Council from

dealing with “departmental and bureau employees” only “through the Mayor or the Managing

Director,” does not apply to the City Clerk, or her staff, except in the circumstance where City

Council expressly directs the Clerk’s conduct, in which case the City Clerk and her staff are

limited by the prohibitions of that section.

Date: March 7, 2016

NOTICE

THE “OPINION OF THE BOARD” SECTION OF AN ADVISORY OPINION MAY BE
USED ONLY BY THE REQUESTOR OF THE ADVISORY OPINION AS A DEFENSE IN
ANY SUBSEQUENT INVESTIGATION OR PROSECUTION ONLY TO THE EXTENT
THAT THE QUESTIONS PRESENTED TO THE BOARD ARE IDENTICAL TO THE
FACTUAL ISSUES FACED IN THE UNDERLYING MATTER IN WHICH THE DEFENSE
IS RAISED. FURTHER, NO OTHER PORTION OF AN ADVISORY OPINION MAY BE
USED IN ANY WAY AS A DEFENSE AND SHALL NOT BE A DEFENSE. See Bill No. 46-
2005, as amended, Charter Board Ordinance and Charter Board Resolution 2-2015.

6 Charter, Amd. I, § 1(a); In re Position of Community Development Director (Adv. Op. 1, April 12, 2006) at 5.


