THE CHARTER BOARD OF THE CITY OF READING
IN RE: Retention of counsel : Request Received March 11, 2013
Advisory Opinion No. 31

ADVISORY OPINION

L PROCEDURAL HISTORY AND QUESTIONS PRESENTED

By letter dated March 11, 2013 received via email from the Office of the City Clerk, City
Councilor Randy Corcoran (“Councilor Corcoran”) requests this advisory opinion from the
Charter Board of the City of Reading (“Board”). Councilor Corcoran’s letter sought an advisory
opinion on two matters.

The first matter concerned a certain memorandum of understanding regarding the transfer
of trash and recycling billing to the Reading Area Water Authority. After reviewing the advisory
opinion request on this issue, the Board determined that it had insufficient information before it
to render an advisory opinion. By letter of March 20, 2013 the Board requested that Councilor
Corcoran supplement his advisory opinion request, or the Board would decline to issue an
advisory opinion due to insufficient information. The Board also determined to identify the first
matter presented as Advisory Opinion No. 32.

The second matter concerned the scope of the City’s “requirement or obligation to
provide legal counsel to an elected official when his or her actions or behavior violates the City’s
Charter, Administrative Code or Ethics Code.” The Board also determined to identify the second
matter presented as Advisory Opinion No. 31. The Board now turns to this issue.

Councilor Corcoran states in the first paragraph of his March 11, 2013 letter:

“I respectfully request that the Charter Board . . . render an
advisory opinion regarding . . . the City’s requirement or obligation
to provide legal counsel to an elected official when his or her

actions or behavior violates the City’s Charter, Administrative
Code or Ethics Code.”



In the third paragraph of his letter, Councilor Corcoran continues:

“The Administrative Code sections on City Council and the Mayor
both provide “In the event either the Mayor/Administration or City
Council require legal representation in an area of conflict, each
party shall have the ability to select their own legal counsel
independent of the City.” The Personnel Code §1-286. [sic]
Providing Employees Legal Counsel states “When a legal action is
brought against an employee, the Mayor, Managing Director, City
Solicitor and Director of Human Resources shall determine
whether or not the City shall be required to provide legal counsel
to the employee”. The Charter Board Ordinance provides the
ability for the subject of a Charter Board complaint to appeal.
None of these sections seem to authorize an elected official to
retain legal counsel at the City’s expense.”

The Board interprets the above to ask whether the above cited sections “authorize an elected
official to retain legal counsel at the City’s expense” where the elected official’s conduct
“violates the City’s Charter, Administrative Code or Ethics Code?”

II. DISCUSSION

A. Prospective or Retrospective

As the Board has cautioned previously, it is constrained to not answer under the guise of
an advisory opinion retrospective questions that apply to actual or perceived violations of the
Charter or the Administrative Code. The Board will answer as advisory opinions only those
questions that are prospective in application. See Adv. Ops. No. 11 (September 24, 2008), No.
12 (January 12, 2009), No. 14 (May 12, 2009) and No. 30 (November 14, 2012).

Instead, here the context of this advisory opinion request is general and generic. There is
no reference to any particular matter or officeholder in the request for advisory opinion, nor does
the Board infer one. Further, there is not a reference to past conduct, rather, if there is any
inference at all, it is that the conduct is continuing or is about to occur.

The Board cautions that an advisory opinion request is just that, a request for an advisory
opinion. An advisory opinion is not enforceable, but does provide the Board’s guidance under
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the information provided by the requester. The remedy for a violation of the Charter or
Administrative Code is the filing of a Charter Board complaint, not an advisory opinion.

Finding that the advisory opinion request is prospective and not retrospective, the Board
answers as set forth below.

B. Retention of Counsel at the City’s Expense

1. Applicable Provisions

There are various sections of the Charter, Administrative Code and Personnel Code that
address the retention of counsel by City officials and City employees.'

The Charter at section 801, relating to the qualifications and responsibilities of the City
Solicitor, provides:

(a) The Mayor shall appoint, with the approval of Council, a
Solicitor who shall be a member of the Bar of the Supreme Court
of Pennsylvania and experienced in municipal law. The Solicitor,
as Head of the Legal Department, shall serve as chief legal advisor
to the Mayor, the Council, and all City departments and agencies;
and shall represent the City in all legal proceedings and shall
perform such other duties prescribed by law, by this Charter, by
the City Administrative Code or action of Council. It is the intent
of this Charter that only one person shall be the legal advisor of the
City except as may be otherwise required by law.

(b) The Mayor, with the approval of Council, shall have the
power, if needed, to engage other temporary Solicitors to represent
the City as the need may be. Such appointments shall be
temporary and shall be for the purpose of representing the City in
specific individual legal matters. Such representation shall be
secured by Requests for Proposal.

Administrative Code §§ 1-123 and 1-132, Independent Legal Counsel, provides:

In the event either the Mayor/Administration or City Council
require legal representation in an area of conflict, each party shall
have the ability to select their own legal counsel independent of the
City.

! In addition to the sections cited below, the Charter also provides at Amendment I, § 2(b), that “City Council shall
appropriate sufficient funds to enable the [Charter] Board to perform the duties assigned to it, including expenses for
independent counsel and other necessary staff.” Amendment I, § 2(b), is applicable only to the Board.
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Administrative Code § 1-192(1), relating to the function of the Department of Law,
provides:

A. The Department of Law shall be responsible for
representing the City on all legal questions arising in the conduct
of municipal business. The Solicitor, as head of the Legal
Department, shall serve as chief legal advisor to the Mayor, the
Council and all City departments and agencies and shall represent
the City in all legal proceedings and shall perform such other
duties prescribed by law by the Charter, by the City Administrative
Code or by action of Council.

B. In the event either the Mayor/Administrator or City Council
requires legal representation in an area of conflict, each party shall
have the ability to select their own legal counsel independent of the
City Solicitor.

Personnel Code? § 1-286, Providing Employees Legal Counsel, provides:
When a legal action is brought against an employee, the Mayor,
Managing Director, City Solicitor and Director of Human
Resources shall determine whether or not the City shall be required
to provide legal counsel to the employee.
Also, implicit in the retention of counsel outside of the Solicitor’s Office, is the City’s
Purchasing Policy and Procedures (“Purchasing Policy”), as it relates to the purchasing of
professional services as well as the Administrative Code’s fiscal provisions, including Section 1-

186.

2. Discussion of Applicable Provisions Relating to Retention of Counsel

There is no provision of the Charter, Administrative Code or Personnel Code that
expressly “authorizes an elected official to retain legal counsel at the City’s expense” where the

elected official’s conduct “violates the City’s Charter, Administrative Code or Ethics Code,” nor

% Charter Amendment I, § 2(b), expressly limits the Board’s jurisdiction as limited to the “Charter [and]
Administrative Code, except that its jurisdiction shall not extend to any case arising under the Ethics Code or the
Personnel Code.” The Board has consistently held that it may interpret and consider provisions of the Personnel
Code in conjunction with its charge to “hear and decide all cases alleging violations of the Charter or Administrative
Code.” The Board here utilizes the Personnel Code for purposes of interpreting the applicable Charter and
Administrative Code provisions relevant to this advisory opinion,
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is there a provision that expressly forbids such a situation. Rather, these authorities provide the
limited and exclusive circumstances for when City officials or employees may retain counsel’
paid for by the City.

a. When may counsel be retained at the City’s expense?

The Charter, Administrative Code and Personnel Code provide only three instances
where, at the expense of the City, an attorney other than the City Solicitor may represent a City
official or employee.

I Representation of the City

The first instance where an attorney, paid for by the City, other than the City Solicitor,
may represent a City official or employee is where the Mayor retains such an attorney for a
temporary representation in specific legal matters. Charter § 801(b). Ordinarily, the City
Solicitor, as head of the City’s Legal Department, “shall serve as chief legal advisor to the
Mayor, the Council, and all City departments and agencies; and shall represent the City in all
legal proceedings and shall perform such other duties prescribed by law, by this Charter, by the
City Administrative Code or action of Council.” The Charter’s intent is “that only one person
shall be the legal advisor of the City except as may be otherwise required by law.” See generally
Charter § 801(a). See also Admin. Code § 1-192(1)(A).

Section 801(b) provides the Mayor, after having the approval of Council, with the power
to engage temporary counsel “to represent the City as the need may be.” The purpose of such
temporary counsel shall be “representing the City in specific individual legal matters.” Further,
the Charter requires that such representation “shall be secured by Requests for Proposal.”

Charter § 801 authorizes the Mayor to retain temporary special counsel for representation

of the City only (as opposed to a particular official or employee).
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ii. Conflict between City Council and the Mayor

The second instance of where an attorney paid for by the City, other than the City
Solicitor, may represent a City official or employee is when a conflict exists between the Mayor
and City Council.

Both Administrative Code §§ 1-123 and 1-132 provide that if the Mayor or City
Administration and City Council stand in conflict in a situation requiring counsel, then “each
party shall have the ability to select their own legal counsel independent of the City.” For these
provisions to apply, the Mayor/Administration and City Council must 1) stand in conflict and 2)
be in a situation requiring counsel. If there is no conflict of interest or no situation requiring
counsel, then independent legal counsel would not be permitted. Admin. Code §§ 1-123 and 1-
132. See also Admin. Code § 1-192(1)(B).

As is clear, independent counsel is only permitted for the Mayor/Administration and City
Council when there is a conflict of interest between them making representation by the City
Solicitor impermissible.

iii. Suit against an Employee

The final instance of where an attorney, paid for by the City, other than the City Solicitor,
may represent a City official or employee is when a legal action is brought against an employee.

When a legal action is brought against an employee, the Mayor, Managing Director, City
Solicitor and Director of Human Resources shall determine whether or not the City shall be
required to provide legal counsel to the employee. Personnel Code § 1-286. City officials would
not fall within this provision as it applies only to a City employee. Further, a determination must
be made by the Mayor, Managing Director, City Solicitor and Director of Human Resources as

to the City’s requirement to provide legal counsel to the employee.



L.

Date:

OPINION OF THE BOARD

The Opinion of the Board is as follows:

A.

There is no provision of the Charter or Administrative Code expressly authorizing
or prohibiting the City’s retention of and payment for counsel for a City official or
employee where that official’s or employee’s conduct which necessitated the
representation violated the Charter, Administrative or Ethics Code.

There is no provision for any City officials to retain counsel paid for by the City,
except for the Mayor and City Council where the Mayor and City Council are in a
conflict which prohibits the City Solicitor from serving as counsel, in accordance
with Administrative Code §§ 1-123,1-132 and 1-192(1)(B).

There is no provision authorizing any City official to retain counsel for the
purpose of representing that City official and to have such counsel paid for by the
City except as provided in Administrative Code §§ 1-123,1-132 and 1-192(1)(B),
relating to the Mayor and City Council in situations involving a conflict.

Special counsel under Charter § 801(b) may be retained by the Mayor to represent
only the City.

CITY OF READING CHARTER BOARD

By: )@M VA WW

Susan Gibson, Chair

April 8, 2013




